F.A.Q.

Pametna kartica Gemalto .NET

Koliko otisaka prstiju je moguće pohraniti na pametnu kartico Gemalto .NET Bio?

Pametna kartica Gemalto .NET Bio omogućuje pohranu do 10 otisaka prstiju.

Kako napraviti uvoz digitalnog certifikata na pametnu karticu Gemalto .NET?

Pametna kartica trenutno predstavlja najsigurniji oblik pohrane digitalnih certifikata.

Za uvoz digitalnog certifikata na pametnu karticu ili pametni USB ključ prvo je potrebno na računalu pripremiti digitalni certifikat u obliku PFX datoteke (izvoz digitalnih certifikata iz preglednika), koju zatim pomoću odabranog alata uvozimo na pametnu karticu ili pametni USB ključ.

Priprema PFX datoteke se razlikuje ovisno o tome u koji internetski preglednik smo preuzeli digitalni certifikat izdan od strane ustanove za izdavanje certifikata (npr. FINA ili bilo koje druge).

Ako smo digitalni certifikat preuzeli u pregledniku Internet Explorer:

 1. kliknite na “Tools” -> “Internet Options”
 2. kliknite na karticu “Content”
 3. kliknite na ” Certificates “
 4. kliknite na karticu “Personal”
 5. označite željeni digitalni certifikat i kliknite na “Export …”
 6. kliknite na “Next” -> označite ” Yes, export the private key ” -> “Next”
 7. kliknite na ” Personal Information Exchange – PKCS#12 ” -> “Next”
 8. odredite lozinku za zaštitu sigurnosne kopije (backup), ponovite lozinku u drugom polju i kliknite na “Next”
 9. odredite ime datoteke sigurnosne kopije digitalnog certifikata i odredite mjesto na računalu gdje ćete biti spremljena
 10. odaberite ” Personal Information Exchange (*. pfx)” i kliknite na “Save”
 11. zatim kliknite na “Next”
 12. kliknite na “Finish”
 13. kliknite ‘OK’

Ako smo digitalni certifikat preuzeli u pregledniku Firefox:

 1. kliknite na “Tools” -> “Options”
 2. kliknite na “Advanced” -> “Encryption” -> “View Certificates”
 3. pod tabom “Your Certificates ” označite digitalni certifikat koji želite izvesti, a zatim kliknite na “Backup …”
 4. pojavit će se prozor u kojem odredite ime datoteke sigurnosne kopije digitalnog certifikata i odredite mjesto na računalu gdje ćete biti spremljena
 5. kliknite na “Save”
 6. u novom prozoru, unesite lozinku koja će zaštititi sigurnosnu kopiju, u slijedećem polju ponovite lozinku i kliknite na “OK”
 7. nakon uspješne pohrane sigurnosne kopije kliknite na “OK”.

Na pametnu karticu Gemalto .NET digitalni certifikat iz datoteke PFX potom možemo uvesti na više načina:

 • sa softverskim alatom Pomagač .NET
 • koristeći preglednik Firefox
 • sa programskim alatom kao što je: CMS U2.3, koji je dostupan na web stranici http://www.versasec.com/cms.u.html proizvođača u obliku softverskog alata za instalaciju ili kao web aplikacija.

Odaberite programski alat, umetnite pametnu karticu u čitač pametnih kartica (ili pametni USB ključ umetnite u USB utor) i:

 1. sa odabranim alatom uvozimo PFX datoteku s prethodno odabrane lokacije za pohranu na  pametnu karticu ili pametni USB ključ. U zahtjevu za lozinku unesite lozinku koju ste odredili u procesu pripreme PFX datoteku s digitalnim certifikatom (izvoz digitalnog certifikata)
 2. napravite kopiju PFX datoteke na CD, CD pohranite na sigurno za slučaj da zaboravite ovu lozinku, to je nužno je za eventualnu potrebu ponovnog uvoza digitalnog certifikata u u preglednik ili na pametnu karticu / USB ključ (npr. u slučaju oštećenja pametne kartice)
 3. pomoću programa provjerite je li digitalni certifikat zaista uvezen na pametnu karticu / USB ključ
 4. obrišite PFX datoteku na vašem računalu
 5. s uspjehom koristite svoju pametnu kartice ili USB ključ

 


Čitač Gemalto PC USB TR

Posjedujem multifunkcionalnu pametnu karticu izdanu od strane Fine. Mogu li za upotrebu te kartice koristiti USB PC GEMALTO TR čitač kartica?

Da, USB PC čitač GEMALTO TR je standardni čitač PC/SC pametnih kartica i pogodan je za korištenje svih pametnih kartica za e-poslovanje.

USB PC čitač GEMALTO TR predstavnik je  najnovije generacije čitača pametnih kartica, odlikuje ga visoka usklađenost sa standardima, pouzdanost i inovativan transparentan dizajn. Može se koristiti sa svim pametnim i memorijskim karticama prema standardima ISO 7816-1, 2, 3, što uključuje sve pametne kartice za elektronsko bankarstvo (e-zaba, PBZCOM@NET, e-Fina itd..), a također i nadolazeće kartice zdravstvenog osiguranja.

Da li je čitač pametnih kartica Gemalto PC USB TR pogodan za rad s pametnom karticom, koju sam dobio za e-bankarstvo od jedne od hrvatskih banaka ili od Fine?

Da, USB PC čitač GEMALTO TR je standardni čitač pametnih kartica PC / SC i pogodan je za korištenje svih pametnih kartica za elektronsko bankarstvo izdane od strane hrvatskih banaka (np. Zaba, RBA, PBZ@Com, itd…) ili od Fine.


LOK-IT

Na kojim platformama ili operativnim sustavima radi LOK-IT?


LOK-IT je potpuno neovisan o računalnom okruženju.
Radi na svim verzijama operacijskih sustava Windows, Mac OS i Linux te na svim ostalim uređajima sa USB 2.0 priključkom (uredska oprema, potrošačka elektronika).

Kakvu vrstu šifriranja koristi LOK-IT?

LOK-IT štiti podatke 256-bitnim hardverskim kodiranjem po standardu AES (eng. Advanced Encryption Standard). Razina zaštite podataka i sigurnosti u LOK-IT-u su preuzeti iz vojnih standarda.

Šifriranje podataka ne izvodi se softverski na računalu, već ga u realnom vremenu (eng. on-the-fly) obavlja snažni kriptografski procesor ugrađen u sam ključ. Hardversko šifriranje osigurava brz pristup i manipulaciju podacima na ključu.

Koja je razlika između dva dostupna LOK-IT modela?

Sigurnosni memorijski USB ključ LOK-IT je trenutno dostupan kao model S3FMxx (SDG003FM) i S05Mxx (SDG005M).

Model S3FMxx (SDG003FM) dizajniran je prvenstveno za organizacije koje zahtijevaju usklađenost proizvoda sa standardom FIPS 140-2 razina 3, pošto je ovaj model dobio certifikat američkog NIST-a (National Institute of Standards and Technology).

Model S05Mxx (SDG005M) koristi isto otporno kućište od anodiziranog aluminija, punjeno epoksi smolom i uključuje iste sigurnosne politike kao i S3FMxx, ali nema certifikat izdan od strane NIST-a. Dodatna razlika je u tome da novi model S05Mxx (bez cetifikata NIST-a) nema ograničenja kod broja formatiranja.

Postoje li bilo kakvi daljnji troškovi po kupnji LOK-IT-a?

Ne, nakon kupovine USB LOK-IT-a, nema daljnjih troškova. Jedna od prednosti rješenja je da nema vezanosti za bilo kakav softver koji bi zahtijevao ažuriranje ili održavanje od strane proizvođača, tako da nema plaćanja licence i ne može doći do troškova na račun održavanja. Na računalu ili drugim uređajima sa bilo kojim operativnim sustavom ili budućim verzijama operativnih sustava, za kompatibilnost je potreban samo USB 2.0 priključak.

Što znači enkripcija po standardu AES u LOK-IT-u?

Enkripcija ili šifriranje po standardu AES znači da su podaci su šifrirani/dešifrirani prema napredom enkripcijskom standardu, eng. Advanced Encryption Standard (AES). To je međunarodni standard, koji  prvenstveno koriste vojne i vladine agencije diljem svijeta i osigurava visok stupanj sigurnosti.


Precise Biometrics

Koja je razlika između čitača Precise Sense MC, Precise Sense MC-S in Precise Sense XS?

Precise Sense MC-S

Čitač otisaka prstiju Precise Sense MC-S je čitač s poteznim senzorom, preko kojega se provlači prst. Za ugodno korištenje čitača MC-S korisnici će na početku trebati možda malo više prakse, ali nakon kraćeg navikavanja koristit će ga s lakoćom. Čitači Sense MC-S su cijenom povoljniji od čitača Sense MC.

Ima ugrađen čitač pametnih kartica (kombinacija čitača otiska prsta i čitača pametnih kartica).

Precise Sense MC

Čitač otisaka prstiju Precise Sense MC ima senzorsku pločicu, na koju je dovoljno prisloniti prst. Pogodan je za početne korisnike biometričke ovjere.

Ima ugrađen čitač pametnih kartica (kombinacija čitača otiska prsta i čitača pametnih kartica).

Precise Sense X-S

Čitač otisaka prstiju Precise Sense X-S je čitač s poteznim senzorom, preko kojega se provlači prst.

Nema ugrađen čitač pametnih kartica.